Fastigheten
Här finns lite information om saker och ting kring vår fastighet.
Den tekniska förvaltningen, alltså dom praktiska sakerna i fastigheten så som klippning av gräsmattan, byta av lampor osv. sköts av Uppsala fastighetstjänst.<br>test<br>test
Sweax FTW!
Föreningen har flera gemensamma utrymmen.
» I hus 3D (Höghuset) finns två gästrum och kalasrummet. Dessa bokas via Boappa.
» I hus 3E (Punkthuset) finns gymmet, bastun och hobbyrummet. Bastu och hobbyrum bokas via Boappa. Gymmet är fritt att använda.
Att ha det varmt och skönt samtidigt som vi har frisk luft i våra lägenheter är bra för allas vår hälsa och välbefinnande. Det är något som vi också ofta får frågor om. Därför har föreningen nu tagit fram en enkel instruktion med frågor och svar som rör värmen och inomhusklimatet i våra lägenheter.
- Varför är elementet svalt nedtill?
I våra bostadsrätter har vi vattenburen värme, vilket betyder att vi har element fyllda med vatten som cirkulerar. Ett element ska vara varmare upptill och svalare nedtill.
- Det är kallt ute, varför är mitt element ändå svalt?
Det är inte säkert att ditt element alltid är varmt. Termostaten är elementets ”hjärna” och mäter när rummet når rätt temperatur och stängs då av. Elementet kan alltså vara kallt när det är 20 grader i rummet.
- Hur varmt ska det vara i min bostad?
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen bör ligga mellan 20 och 23 grader.
Temperaturen får dock inte långvarigt vara lägre än 18 grader. I snitt har därför föreningen beslutat att temperaturen ska vara 20 grader. Varje grads ökning av inomhustemperaturen ger en ökning av energiförbrukningen med cirka 5 procent vilket i sin tur bidrar till en negativ klimatpåverkan, ökade kostnader och ökade avgifter för oss boende.
- Det har varit kallt ute länge men elementet är ändå inte varmt, varför?
Flera fastigheter är anslutna till samma undercentral som skickar ut det varma vattnet. Det kan dröja ett tag innan det varma vattnet når dina element om din lägenhet ligger i slutet av värmesystemet.
Det kan därför vara bra att ha lite tålamod vid väderomslag. Det varma vattnet är på väg till dig.
- Hur gör jag för att kontrollera temperaturen i min lägenhet?
Du mäter med en vanlig termometer, mitt i rummet och en meter över golv.
- Vad gör jag om inomhustemperaturen är lägre än 20 grader och elementet ändå är kallt?
Visar det sig att inomhustemperaturen långvarigt är lägre än 20 grader, kan du först kontrollera hur du har möblerat vid elementen. Det är viktigt att du inte täcker för termostat och element med möbler, gardiner, eller elementskydd, för då känner termostaten en högre temperatur än det är i rummet och varmvattnet i elementet stängs av för tidigt. Möbler framför elementet kan också hindra värmen att sprida sig i rummet.
- Hur fungerar värmesystemet?
Vi har en värmecentral som betjänar hela föreningen.
Där finns två värmepumpar som återvinner värme i frånluften, den klarar av att värma upp fastigheten när yttertemperaturen är över -5 grader.
Skulle det vara kallare har vi även fjärrvärme som hjälper till att värma upp vid kallare yttertemperatur.
Fjärrvärmen ger oss också vårt varmvatten.
- Vad kan jag göra själv för att påverka värmen?
Det finns några saker du själv kan göra för att påverka temperaturen i din lägenhet, så börja med att gå igenom dessa punkter:
» Ställ möbler en bit ifrån elementen och undvik gardiner som täcker dem. När luften kan röra sig fritt runt elementen sprids värmen lättare till resten av lägenheten.
» Se till att tilluftsventiler vid fönster är öppna. Inkommande luft hjälper värmen förflyttas från elementen till hela lägenheten.
» Lämna dörrar mellan rum öppna eller på glänt för att få en jämn värmecirkulation i hela lägenheten.
» Använd spiskåpan endast när du lagar mat, annars drar den ut varm luft ur lägenheten
» Vädra korta stunder så att inte värmen läcker ut.
Föreningen har totalt 92 parkeringsplatser, 47 i garaget och 45 utomhus.
Det finns 20st platser med möjlighet till elbilsladdning, 10 platser i garaget och 10 platser utomhus.